Op het Errerahuis in Brussel zijn de volgnummers voor de lokale verkiezingen getrokken. Open VLD kwam als eerste uit de bus, gevolgd door de N-VA.

CD&V sluit af met de zevende plaats, al vond Wouter Beke dat geen probleem. "Zeven is toch een heilig getal, een geluksgetal", grapte hij.

De traditie wil dat precies 40 dagen voor de verkiezingen de gemeenschappelijke volgnummers worden getrokken. Alle partijen met minstens drie Vlaamse volksvertegenwoordigers krijgen dan een lijstnummer toegewezen. Dat is niet onbelangrijk, aangezien zo meteen ook de volgorde vastligt waarmee de partijen in het stemhokje op het biljet of het scherm zullen verschijnen.

Onschuldige kinderhand van dienst was dit keer Tijl Buysrogge, zoon van de woordvoerder van bevoegd minister Geert Bourgeois. N-VA-voorzitter Bart De Wever poogde de jongen vooraf nog om te kopen met "een grote zak snoep", maar moest het uiteindelijk stellen met het nummer 2, achter Open VLD.

  1. Open VLD
  2. N-VA
  3. Vlaams Belang
  4. SP.A
  5. LDD
  6. Groen
  7. CD&V

"Het begin van de echte campagne"

Zij hadden elk zo hun eigen reactie op de trekking, al onderstreepte iedereen dat die "folklore" uiteraard in het niets vervalt bij het belang van de eigenlijke stembusgang.

Foto belga